Zornig udgiver dagbog om livet med senfølger

”Zornig – fra vred til voksen” er en ærlig, til tider grotesk og ufrivillig morsom fortælling om at navigere i to så forskellige miljøer som middelklasse-København og underklasse-Nakskov, og om at leve med skam, angst, mistillid, søvnbesvær og grænseløshed som faste følgesvende i en verden, hvor karriere og familieliv også skal fungere.

Lisbeth Zornig Andersen viser i dagbogsform, hvordan hendes voksenliv er gennemsyret af senfølger fra opvæksten, selv i en alder af 50 år. Lisbeth voksede op i et hjem præget af seksuelle overgreb, vold og fattigdom, men fik alligevel en universitetsuddannelse som økonom, blev mor til fem børn, gjorde karriere i IT-branchen og blev børnerådsformand. Umiddelbart lyder det som en lykkelig fortælling. Men i denne bog beskriver Lisbeth vrangsiden, når barndommen kaster lange skygger ind i voksenlivet.

”Mange mennesker tror, at fordi man bryder en negativ social arv, så er alt godt. Det er forkert. En brændt barndom følger én hele livet og det kan ikke bare være hårdt at håndtere selv, det kan også være hårdt for omgivelserne og pårørende. Jeg har skrevet denne bog til alle de mange, der kæmper med barndommens lange skygger, og til deres pårørende og mentorer, dels som trøst, dels som inspiration,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Bogen ”Zornig – fra vred til voksen” er en selvstændig efterfølger til biografien ”Zornig – vrede er mit mellemnavn”, hvor Lisbeth beskriver sin opvækst i Nakskov og omegn i de første tyve år af sit liv. I sin nye bog går hun i dybden med senfølger som voksen af alvorlig omsorgssvigt, som hun ligesom tusinder af andre brændte børn kæmper med. Samtidig reflekterer hun over, hvordan hun med tiden har opnået en form for selvkontrol over sin vrede, der mindsker de voldsomme udsving og ødelæggende beslutninger, hun tidligere kæmpede med, og som undervejs også forvoldte andre skader og smerte.

”Jeg lader den voksne Lisbeth tage et kritisk kig på, hvad den unge Lisbeth havde gang i. Det er langt fra altid kønt. Jeg har gang på grebet mig i at tænke, at sådan kan man bare ikke opføre sig. Hvis min fortælling kan hjælpe andre til bare at undgå et eller to af mine fejltrin, er jeg glad. Derfor har jeg også skrevet et efterskrift med henvisninger og tips til at mestre senfølger af seksuelt misbrug og til at være pårørende,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Bogen er et til tider uskønt, selvudleverende og humoristisk selvportræt om en kvinde, der står med et ben i underklassen og et andet i middelklassen, hvor blandt andet hendes brødres død og morens sygdom tackles på godt og ondt.

”Zornig – fra vred til voksen”. 228 sider, illustreret. Gyldendal. Udkommer den 12. februar.

Bogen kan købes her.

You may also like

Leave a comment