Bøger

Her er et udvalg af bøger, som Huset Zornig står bag. Bøgerne giver på forskellig vis og ved hjælp af forskellige genrer indblik i og perspektiv på den verden, som socialt udsatte mennesker oplever.

 

de_fordoemte_foraeldre

Fagbog med trivselsundersøgelse 2016

De fordømte forældre 

Af Lisbeth Zornig Andersen og Karen Gjesing

De fordømte forældre giver et sjældent indblik i hverdagsliv, vilkår og livssituation for forældre med anbragte børn. Gennem bogen gives disse forældre en stemme, og læseren får en dybere forståelse af, hvordan forældrene kan opleve sig ”fordømt” på forhånd i mødet med myndighederne.

Bogens omfattende case-materiale bygger på en trivselsundersøgelse blandt 20 familier med anbragte børn, og her er mødet med myndighederne et centralt tema. Spørgsmålet er, om forældrene oplever dette møde, sådan som det var tænkt, nemlig som en indsats for at sikre, at deres børn trives og udvikler sig. Det får vi nogle svar på fra forældrene selv, og svarene rummer en del konfliktstof og afslører en række problemområder. Bogen tilbyder samtidig konkrete anbefalinger til at gøre dette møde bedre og mere effektivt i forhold til den ønskede effekt.

Bogen henvender sig til undervisere og studerende på for eksempel professionsuddannelserne som socialrådgiver, socialpædagog, sygeplejerske m.m. og på efter- og videreuddannelse til dem, som allerede arbejder fagprofessionelt med udsatte familier. Samtidig henvender den sig til praktikere, politikere og beslutningstagere i feltet, som ønsker en udvidet forståelse af de komplekse forhold, der udgør disse forældres livssituation.

Besøg bogens hjemmeside på www.dafolo.dk/defordømteforældre.

Lisbeth Zornig Andersen og Karen Gjesing mødte hinanden i 1982, da Karen var ansat på den behandlingsinstitution, hvor Lisbeth blev anbragt. De udviklede en livgivende relation, som har varet i mere end 33 år, og som har udviklet sig fra ”socialpædagogen og børnehjemsungen” til et partnerskab for livet.

 

Håndbog om seksuelt krænkede børn 2016

 “Jeg ville have sagt det, hvis…””

Af Huset Zornig

Håndbogen ”Jeg ville have sagt det, hvis…” viser, hvordan seksuelt krænkede børn forsøger at råbe voksne omsorgspersoner op, så de opdager overgreb og kan hjælpe med at få dem stoppet. Håndbogen rummer en række konkrete, anonymiserede eksempler, og tilbyder samtidig konkrete redskaber til, hvordan man som voksen kan spørge ind til barnets oplevelser uden at skræmme det til tavshed, samt hvordan man kan forebygge nye krænkelser. Håndbogen rummer også referencer til litteratur, organisationer og andre kilder, hvor både børn og voksne kan hente viden og hjælp til at håndtere en problemstilling, som ofte er belagt med tabu.

Læs pressemeddelsen her. Læs DF-NYT anmeldelse af bogen her.

Du kan få bogen her som gratis PDF download: Jeg ville have sagt det hvis. Du kan også bestille et selvprint af bogen her.

 

bundfald-2015-12-21

Spændingsroman 2016

Bundfald

Af Lisbeth Zornig Andersen og Mikael R. Lindholm

Bundfald er en spændingsroman om mord, magt, misbrug – og mønsterbrydere. I Nakskov findes misbrugeren Ronny død under mystiske omstændigheder, der peger i retning af en mulig forbrydelse. I København har hans søster, mønsterbryderen Malene, tilsyneladende lagt den traumatiske barndom bag sig og gjort karriere i erhvervslivet. Samtidig involverer hun sig i De Brændte Børns Familie – en gruppe af voksne, der som børn har været udsat for overgreb, og som nu afslører og opsøger pædofile gerningsmænd. Da Malene beslutter sig for at gå ind i sagen om Ronny, som Politiet har henlagt, fører sporene ikke blot til udkantsdanmark – til Nakskovs bundfald – men også langt ind i magtfulde kredse i overdanmark….

Ronnys død i bogen bygger på virkelige hændelser. I 2016 blev sagen genåbnet i Kanal 5’s tv-serie “FBIs danske mordmysterier”, hvor en tidligere dansk efterforsker og en amerikansk profiler undersøgte dødsfaldet.

Køb bogen her.

 

Debatbog om supermønsterbrydere 2015

“Underdanmarks Jægersoldater”

Af Lisbeth Zornig Andersen, Lotus Turell og Mikael R. Lindholm

Jægersoldater fra Underdanmark kan allerede i ung alder klare sig alene uden mad og søvn i dagevis. De har lært, at man ikke kan stole på nogen, allermindst sine forældre, og det at overleve er op til en selv. Støtte og omsorg kender de ikke til. Zornig, Lindholm og Turéll har sat sig for at finde frem til de karaktertræk, som kendetegner de stærke brændte børn, Underdanmarks jægersoldater, så vi af dem kan lære, hvordan vi bliver bedre til at hjælpe alle udsatte børn. Gennem samtaler med ti voksne supermønsterbrydere om deres barske opvækst hører vi om deres livsstrategier og overlevelsesmekanismer, og hvad der har gjort en forskel for dem og hjulpet dem til at bryde mønsteret. I bogen medvirker politiker Pia Olsen Dyhr, arkitekt Gitte Andersen, professor Jørgen Lange, bokser Dennis Ceylan, borgmester Erik Nielsen, debattør Mads Holger, journalist Claus Elgaard, forfatter Kristian Ditlev Jensen, lærer Karin Schwartz og sikkerhedssupervisor Lasse Mortensen.

Køb bogen “Underdanmarks Jægersoldater”.

 

bogforside-1Selvbiografi 2011
Vrede er mit mellemnavn
Af Lisbeth Zornig Andersen
Bogen er en beretning om, hvordan et barn i det moderne velfærdsdanmark overlevede en opvækst med vold, overgreb og svigt fra de voksne, der skulle have beskyttet og støttet hende – men den er også en beretning om, hvordan andre voksne så barnet og gjorde et liv til forskel. Bogen skildrer Lisbeth Zornig Andersens opvækst indtil hun blev myndig.
Bogen blev i 2014 genudgivet med 2 nye kapitler. Bogen indgår som pensum på mange af landets uddannelser.
Den prisvindende DR-dokumentar “Min barndom i helvede” fra 2012 tager afsæt i bogen.
Du kan bestille et foredrag med afsæt i bogen her: “Zornig – Vrede er mit mellemnavn”.